czwartek, 16 sierpnia 2012

Nie tylko pałeczkami

Kiedy myślimy o chińskim jedzeniu przed oczami stają nam pałeczki, warto jednak wiedzieć, że nie tylko w ten sposób Chińczycy spożywają posiłki, bo kiedy się tak głębiej zastanowimy to jak zjeść zupę pałeczkami? Trochę ciężko, do tego celu służyć będą łyżki, lecz nie metalowe a porcelanowe.

W przeciwieństwie do europejskich łyżek, te nie leżą a stoją dzięki specjalnemu wyprofilowaniu. Dodatkowo często są ozdobione w bardzo ciekawy sposób.
Tak więc oprócz funkcjonalności użytkowej ma spore walory artystyczne i może śmiało dekorować nam kuchnię czy też salon.

Generalnie muszę teraz zrobić jakąś chińską zupę i ocenić jak spożywa się posiłek tym cudem.





10 komentarzy:

  1. Witam.
    Bardzo podoba mi się Twój blog, choć przyznam, że dopiero zaczynam zapoznawać się z większością notek.
    Swoją fascynację Chinami przeżywałem dość krótko i niestety nie posiadam nawet małego ułamka tej wiedzy, co Ty. Jednak ostatnio znów naszła mnie ochota na szersze poznanie tego pięknego kraju. Myślałem też o nauce języka, ale zdaję sobie sprawę, jak to jest trudne.
    Jeśli nie masz nic przeciwko, proszę o kontakt na maila - nd39@o2.pl
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Hehe wygląda strasznie nieporęcznie ale pewnie się mylę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie łyżki często stosowane są do serwowania zakąsek/przekąsek, jakichkolwiek "dań" w małym wydaniu. Takie dania podawane są bezpośrednio na takich łyżkach, po spożyciu łyżkę zwraca się na tacę i gospodarz wynosi tackę z pustymi "łyżkami".
    O tym, że do spożywania zup się ich używa nie wiedziałem, prawdę mówiąc.

    OdpowiedzUsuń
  4. Prześliczne! I widzę sporą bazę książek w panelu po lewej stronie - gratuluję zacięcia!

    OdpowiedzUsuń
  5. Chyba chodziło o "zacięcie", jak mnienam - w nauce ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. oj, mój błąd nie doczytałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tak, chodziło mi o zacięcie w studiowaniu takiej ilości literatury o tematyce chińskiej ;) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. It is possible to preheat these spoons and dip them into hot tea to better profile the smells and aromas of your infusion.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...