piątek, 30 sierpnia 2013

2013 Fuxi Huangshan Mao Feng Yellow

Dostałam niedawno do spróbowania wyjątkową żółtą herbatę o nazwie 2013 Fuxi Huangshan Mao Feng Yellow

Odmiana herbaty: Huangshan Qunti Cultivar
Data zbioru: 18 marca 2013
Huangshan Mao Feng  jest żółtą herbatą produkowana w prowincji Anhui w Chinach.  Uprawiana jest w pobliżu pasma górskiego Huangshan, który jest domem dla wielu znanych odmian herbaty zielonej. Dosłowne tłumaczenie nazwy tej herbaty to puchowy szczyt żółtej góry ze względu na małe białe włosy, które pokrywają liście i kształt przetworzonych liści, które przypominają szczyt góry.
Fuxi (富 溪) jest nazwą miasta Huangshan, gdzie Xie Zhengan wynalazł Huangshan Maofeng w czasie panowania dynastii Qing. Xie Zhengan był prawdziwym herbacianym mistrzem w Fuxi i kiedy rozpoczął produkcję Huangshan Maofeng zdobył natychmiastowy sukces. Stał się on najbogatszym człowiekiem w Huangshan  i przy okazji właścicielem dziewięciu herbaciarni w obrębie Chin. 
Dotychczas Fuxi Huangshan Maofeng uważana jest za najlepszą spośród wszystkich Maofeng Huangshan produkowanych w różnych miejscach Huangshan. Ma dużo piękniejszy wygląd i wyjątkowy piękny smak i aromat. 
Fuxi Huangshan Maofeng jest zbierana przed świętem "Czystości i jasności" czyli Qingmingjie. Roczna produkcja tej herbaty nie przekracza 40 kg na cały świat

Dużo czytałam o tej herbacie zanim zabrałam się do zaparzenia jej, doświadczenia innych herbaciarzy były bardzo różne, spotkałam się z opinią, że jest strasznie delikatna i trzeba jej użyć bardzo dużo, oraz że nie jest warta pieniędzy które trzeba za nią zapłacić.


Postanowiłam zaufać swojemu doświadczeniu i użyłam 2g/100ml oraz wody o temperaturze 80°C 
Liście tej herbaty są zjawiskowe, długie, wąskie i bardzo aromatyczne. Po umieszczeniu ich we wcześniej ogrzanym gaiwanie oddałam się podziwianiu ich aromatu, to było wyjątkowe doznanie bo uderzył mnie bardzo warzywny a wręcz kapuściany aromat. Coś niesamowitego bo nigdy nie spotkałam się z takim aromatem herbaty.








Doznania po pierwszym parzeniu które trwało 1min 40 sec było równie zdumiewające jak przy podziwianiu aromatu liści, co za niesamowita herbata! Spodziewałam się, że będzie miała taki kapuściany aromat również podczas degustacji naparu i tak też było, smak był gładki, kremowy i lekko słodki, to połączenie pozostawiało niesamowity posmak na języku jeszcze długo po wypiciu naparu z czarki.





Drugie parzenie o delikatnie wyższej temperaturze 81°C trwało 2 min i 30 sec, aromat niezmienienie fenomenalnie kapuściany,  smak za to zrobił się sporo wyraźniejszy bez nuty goryczki.




Trzecie parzenie wydłużyłam do  4 minut i było równie wspaniałe jak poprzednie, liście w gaiwanie nabrały imponujących rozmiarów, bardzo podobał mi się również charakterystyczny dla żółtych herbat różowy refleks przy ściance czarki który pojawiał się przy każdym parzeniu. Liście po zaparzeniu dalej pachniały tak samo obłędnie jak na początku, czuć w tej herbacie rękę mistrza.
Co do opinii które zamieściłam na początku tego wpisu to oczywiście nie zgadzam się z nimi - jest to wyjątkowa i bardzo aromatyczna herbata, prawdziwa bomba dla podniebienia.

Chciałam bardzo podziękować Łukaszowi z FiveStarTea za możliwość degustowania tej niesamowitej herbaty i pomoc w stworzeniu opisu informacyjnego do niej. Społeczeństwo herbaciarzy to wyjątkowi ludzie, cieszy mnie fakt że jestem częścią tej społeczności.

Pozdrawiam!

Żródło mapy z początku wpisu : http://cdn.teavivre.com/media/wysiwyg/anhui_huang_shan_mao_feng_en.jpg

5 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawa herbata, kapuściany mówisz? Oj to chyba będę w przyszłości starała się spróbować? :) Piękne zdjęcia, o naczyniach już nawet nie wspominam. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie warto spróbować tej herbaty, jest aromat i smak są naprawdę powalające. Cieszy mnie, że naczynia się podobają, to moja idealna kombinacja do herbat żółtych - szklany gaiwan pozwala podziwiać liście podczas parzenia a biała czarka kolor naparu.
      Pozdrawiam serdecznie! :)

      Usuń
  2. A ja się zastanawiam gdfzie można kupić taki szklany gaiwan

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kupiłam do w eherbacie - http://eherbata.pl/gaiwan-szklany-910.html ale widzę, że jest on chwilowo niedostępny, możesz zawsze do nich napisać i spytać się o możliwość zamówienia.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...