sobota, 24 sierpnia 2013

Lang He 2006 Golden Buds

 Dzięki uprzejmości jednego herbaciarza miałam przyjemność skosztować niesamowitej herbaty pu-erh lżej fermentowanej, charakteryzującej się większą słodyczą i gładszym smakiem niż inne dojrzałe herbaty typu shu.

Użyłam 3,5 gramy na 100ml gaiwan. Temperatura 96°C. Herbaty pu erh wymagają przepłukania, więc przed pierwszym parzeniem zalewamy herbatę i momentalnie odlewamy z niej wodę.



Dziś podeszłam do tej herbaty eksperymentalnie, zaczynając bardzo delikatnie od 15 sekund.
Pierwsze parzenie było bardzo lekkie, kolor naparu brzoskwiniowy. 





Drugie parzenie 25 sekundowe dużo wyraźniejsze, kolor naparu zmienił się na koniakowy, pojawił się przyjemny aromat a smak był wyraźniejszy, lekko słodki i delikatnie ziemisty w tle.






Parzenie trzecie było jeszcze stonowane, przełomowe było parzenie 4 przy którym postanowiłam zdecydowanie zwiększyć czas i ocenić zmianę smaku. Zwiększyłam więc czas aż do 3 minut i to był strzał w dziesiątkę, herbata zyskała właściwy jej charakter i bardzo przyjemny słodko ziemisty smak, o lekko dymnym tle.




Zdecydowanie dłuższe czasy bardziej służą tej herbacie, mam jeszcze porcję na jedno parzenie i mam czas żeby przemyśleć przed zaparzeniem parametry które będą idealnie do zaparzenia jej. Z herbatami typu pu-erh mam najmniejsze doświadczenie, co jednak nie zmienia faktu, że nie mogę się cieszyć ich wspaniałym smakiem.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam czytać takie wpisy o herbacie: dokładne czasy i ilości wody i herbaty. Plus opisy o doświadczeniach smakowych:)
    pozdrawiam
    Krzyś

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Staram się aby moje wpisy były pomocne dla innych, bez dokładnych opisów nie będą ;).
      Pozdrawiam

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...