poniedziałek, 16 września 2013

2009 Lao Shou Mei Bai Cha

Ta herbata to biała 4 letnia Lao Shou Mei, sprasowana w formie ciastka o wadze 375g. Do tej pory próbowalam jedynie herbat pu-ehr w takiej formie, więc spróbowanie takiej białej było dla mnie bardzo ekscytującym doznaniem.

Liście nie są najbardziej imponującym elementym tej herbaty - są różnej wielkości a ich zapach nie odurza. 




Jednak napar.. to już inna kwestia. Parametry jakich użyłam to woda o temperaturze 90 stopni C 4g/150ml. 



Pierwsze parzenie trwało troszkę ponad 2 minuty, wyszło wspaniałe, aromat ziemisty jak przy pu-erh a smak obłednie słodki, fantastyczne połączenie które eksplodowało w moich ustach.


Kolejne parzenie trwało 3,5 minuty a następne 5, zamierzam poeksperymentowac jeszcze z czasami i temperaturą, zapowiada się ciekawy smak.

6 komentarzy:

  1. Nie miałam pojęcia, że biała jest też w takiej formie. Znowu jeden krok dalej w herbacianej edukacji. :) Ładny kolor naparu.

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny blog i cudne posty <3
    http://agrestaco6.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. No właśnie - też ją zamówiłam (, ale nie na wyprzedaży;) i nie byłam zachwycona.
    Smak faktycznie jest słodki, napar z odcieniem złocistości, po kilku próbach robiłam zaparzenia: 3 minuty, 4 minuty, 5 minut... Czegoś mi brakowało w tej herbacie - sama nie wiedziałam czego. ;)
    Preferuję shou mei w nieprasowanej formie. ;)

    Pozdrawiam,
    Herbaciarka23

    OdpowiedzUsuń
  4. Też chciałem kupić tę herbatę, ale zrezygnowałem gdyż nie wiedziałem czego można się po niej spodziewać. Ale teraz widzę, że to był błąd.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czuje w kościach, że będziesz miał okazję jeszcze jej spróbować ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...