poniedziałek, 23 września 2013

Parzenie Herbaty

Po co parzymy herbatę? Każdy powinien odpowiedzieć sobie na to pytanie. Dla smaku, właściwości zdrowotnych, czy relaksu? Może z tych wszystkich powodów? Dlaczego nie, jedno drugiego nie wyklucza. Powinniśmy jednak pamiętać, że herbata potrzebuje cierpliwości i wyjątkowego traktowania, tylko w ten sposób może oddać nam to wszystko czego od niej oczekujemy.


Okakura Kakuzo w swojej książce "Księga Herbaty" piszę  "Herbata jest dziełem sztuki i tylko ręka mistrza może wydobyć jej najszlachetniejsze właściwości."1 a ja zgadzam się z tym bez dwóch znań. 
Kiedy kupimy jakąś herbatę nie bądźmy ignorantami, poszukajmy o niej informacji - skąd pochodzi, jakie doświadczenia mieli z nią inni ludzie. Potem przyjrzyjmy się listkom, a następnie zastanówmy się jakich naczyń użyć do zaparzenia tej herbaty. Dopiero wtedy pomyślmy jakich parametrów do parzenia użyć - ile gramów, jakiej temperatury i czasu. Traktujmy to co podaje producent jako wskazówkę, nie bójmy się eksperymentować, wychodzić poza ramy. 

Wspaniale sekret parzenia opisał Pochlebkin - wiem często tego Pana cytuje, ale nic nie poradzę, dla mnie facet był herbacianym geniuszem.
"W wyniku wszystkich odstępstw od prawideł parzenia, napar herbaciany, który pije przeważająca większość ludzi, jest bardzo daleki od ideału i często po prostu niesmaczny, tracąc nierzadko swoje cenne właściwości lecznicze. Należy również nie zapominać o tym, że herbata jest wrażliwym, delikatnym produktem i że zaparzać ją należy nie w przybliżeniu i "na oko", ale zgodnie z jak najbardziej skrupulatnie przestrzeganymi prawidłami. W tym się właśnie kryje cały sekret tych "czarodziejów", którzy potrafią przyrządzać zadziwiająco aromatyczną herbatę"2
Jakie są te prawidła parzenia? To nic innego jak zastosowanie się do tego o czym przed chwilką pisałam, czyli analiza informacji które są dostępne o herbacie, a następnie przemyślany dobór parametrów. 


Mam nadzieje, że nie jesteście rozczarowani, że nie podałam tu dokładnego przepisu na idealną czarkę herbaty, ale wierzę, że ten wpis pozwoli wam lepiej zrozumieć naturę herbaty.
Ja właśnie, delektuje się jedną z wspanialszych herbat jakie piłam, 2013 Superfine Huoshan Huang Ya, dziś jednak nie będę opisywać o moich odczuć z tej herbaty, napiszę o nich kiedy indziej, bo taka herbata wymaga oddzielnego postu.

Pamiętajcie "Herbatyzm jest kultem piękna"3 

----------------------------------------------------
1. O.Kakuza, Księga Herbaty, Warszawa 1986, str.23
2. W.W. Pochlebkin, Herbata, Warszawa 1974, str.112
3. O.Kakuza, Księga Herbaty, Warszawa 1986, str.11


4 komentarze:

  1. Bez przepisu, a tyle wyjaśnia! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Trochę jak medycyna - zbiór matematycznych procedur, ale w sumie to sztuka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na medycynie się nie znam :) ale herbata to zdecydowanie sztuka poparta wiedzą :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...