niedziela, 13 października 2013

Jak ugryźć herbatę

Jak ugryźć herbatę? Najlepiej w Czajowni, nie macie żadnej obok siebie? Też jest na to sposób.


Kiedyś doszły mnie słuchy, aby po wypiciu zielonej japońskiej herbaty, usmażyć sobie fusy na patelni. Jakoś do tej pory nie myślałam aby wdrożyć ten plan w życie. Wczoraj nadarzyła się świetna okazja aby w końcu smażonej herbaty spróbować - we Wrocławskiej Czajowni właśnie.
Przeglądając menu moja bratowa wypatrzyła takie oto danie.
"PITA TAKADA - Szanownym klientom, którzy zamówili sobie jedną z wyborowych herbat japońskich - Gyokuro, Yamacha, Tamaryokucha, Sencha lub Genmaicha - śmiemy oferować tą typowo japońską przekąskę. Sparzone listki herbaty, którą Państwo wypili, uzupełnimy sosem sojowym, podgrzejemy i serwujemy z chlebkiem pita. Sekret ten zdradził nam podczas swojej wizyty plantator Masahiro Takada z japońskiego Uji."1
Ponieważ zdecydowaliśmy się na herbatę Gyokuro, bez chwili wahania zamówiliśmy tą potrawę z liści, to co otrzymaliśmy przerosło nasze oczekiwania kilkukrotnie.


Smakowało wybornie, naprawdę rewelacyjne danie. Teraz nie wyobrażam sobie, żeby wyrzucić liście po zaparzeniu zielonej japońskiej herbaty. Tym bardziej, że bez większych trudności można tą potrawę odtworzyć w domu. 
------

11 komentarzy:

  1. Fiuuu... czyli taki herbaciany szpinaczek? Ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj bardzo ciekawe! Już mam w głowie te dania które zrobię z herbaty :)

      Usuń
  2. To herbatę można jeść?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wygląda naprawdę apetycznie. Trzeba będzie spróbować. Myślisz, że herbata chińska nie obrazi się za takie próby ewentualne? I w jaki sposób Twoim zdaniem je podgrzali?

      Usuń
  3. Od dłuższego czasu mam zamiar skosztować tego dania. Myślisz, że wyjdzie z Lung Chingiem ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kacprze, w sumie do sprawdzenia :) Natomiast w moim odczuciu herbaty japońskie sa tak różne od chińskich że spodziewałbym się całkiem innego smaku.

      Usuń
    2. Tak jak pisze Maciek, to zupełnie inna bajka. Aczkolwiek spróbuj i podziel się wrażeniami :)

      Usuń
  4. Ha ostatnio próbowałem tego :) Smerfastyczne! Aczkolwiek ja wciskałem do środka herbatkę, a nie na wierzchu. Jak klasyczna pita z dworca ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika też tak jadła, mi jednak bardziej smakuje z herbatą na górze :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...