środa, 9 października 2013

Korea Balhyo-cha - Gwan A ( 관아수제차 觀雅手制茶 )


Los sprawił, że mam możliwość spróbować herbaty która w Polsce jest niedostępna.
Gwan A to rodzinna firma, gdzie herbaty wytwarza się ręcznie, dokładając wszelkich starań aby każda herbata która zostanie wytworzona była najwyższej jakości. Hebata balhyo-cha to tak jakby koreański oolong. Normalnie wytwarzana jest ze starszych liści, ta jednak zrobiona jest z młodych liści herbaty ujeon.



Jest to herbata fermentowana, widać to po liściach które mają bardzo ciemny kolor, a jeśli chodzi o napar to jest on przepiękny, taki typowy burgund - bardzo zbliżony do koloru czarnych herbat.


Herbatę zaparzyłam w 96 stopniach C, użyłam 5 gramów na 150ml. Pierwsze parzenie trwało 1 minutę . Napar był fenomenalny, aromatyczny i słodkawo miodowy. W smaku bardzo przypominał mi Baihao oolong. Drugie parzenie 1 min 30 sec trzecie parzenie 2 minuty.


Dobór naczynia do zaparzania a następnie picia nie był przypadkowy, tak wyjątkowa ręcznie robiona herbata wymaga naczyń najwyższej jakości. Taki zdecydowanie jest zestaw kupiony od ceramika A.Bero. Cha Pan - czyli taca herbaciana, również jest jego autorstwa.
Balhyo-cha to dla mnie nowość, ciesze się, że mogłam opisać tą herbatę na swoim blogu. Mam nadzieję, że dzięki temu, stanie się ona bardziej znana w Polsce. Za kilka lat, kto wie, może nawet będzie ją można u nas kupić? Oby tylko takiej jakości jak ta.

2 komentarze:

  1. Oby można było i takie rarytasu kupować u nas. :) Póki co królują herbaty, co prawda na wagę, ale aromatyzowane. Pewnie że wypić można, sama piłam ich dużo, ale jak się pozna inne... :)
    Piękne zdjęcia, bardzo klimatyczne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ładnie to ujęłaś. Smakują dopóki nie pozna się innych :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...