sobota, 18 stycznia 2014

Prawdopodobnie pu-erh Da Bai Hao

Ponad dwa lata temu, będąc na urlopie w Krakowie, przypadkiem natrafiłam na mały sklep z herbatą. Po krótkiej rozmowie ze sprzedawcą, okazało się, że ma na sklepie kilka wartych uwagi herbat. Tak trafiła do mnie ta herbata, pamiętam tylko, że sprzedawca nazywał ją białym pu-erh'em. Czy podał mi konkretniejszą nazwę? Niestety nie pamiętam.
Herbata ta leżała tak sobie, od tamtego czasu i czekała na odpowiedni moment. Nadarzył się on dziś. Kiedyś szukałam już o niej informacji, wychodzi na to, że prawdopodobnie jest to Da Bai Hao.
5 gramów zaparzyłam w 100 ml gaiwanie, w temperaturze 80 stopni C.
Pierwsze parzenie, wolałam zrobić krótkie, zdecydowałam się na 1 minutę.




Napar był koloru słomkowego, delikatny o słodkim posmaku. To dało mi do zrozumienia, że następne parzenie może być dłuższe. Postanowiłam w tej samej temperaturze zaparzyć ją przez 2 minuty.



Smak był zdecydowanie wyraźniejszy, jeszcze bardziej słodki. Bardzo przyjemny, gładki a wręcz kremowy. Wyborny.
Trzecie parzenie, ostatnie zarazem wydłużyłam aż do 4 minut, miałam nadzieje, że utrzyma się na tym samym poziomie co poprzednie.



Napar nabrał wyraźnie brzoskwiniowego kolor, smak był słodki i przyjemny, ale nie miał w sobie już tej lekkości co poprzednio, widocznie za bardzo wydłużyłam to parzenie.  
Na koniec, muszę wspomnieć o obłędnych liściach tej herbaty. Duże i mięsiste wyłącznie pąki herbaciane. Coś wspaniałego, samo patrzenie na nie sprawiało mi przyjemność.


Nie jestem do końca pewna, czy miałam do czynienia z Da Bai Hao, ale była to zdecydowanie ciekawa herbata, warta zdegustowania.

3 komentarze:

  1. Wyglada bardzo ciekawie ta herbata:)

    Mam troche podobny problem z jedna czy dwoma herbatami. Mialam gdzies nazwe zapisana, ale niestety przepadla. Nie wiesz moze czy jest gdzies jakies miejsce w necie ktore pomaga rozpoznac herbate?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi w zidentyfikowaniu tej pomogli inni herbaciarze - zajrzyj www.herbata.ning.com :)

      Usuń
    2. Dzięki, zarejestrowałam się już. Pozostaje wczytać się w fora i zasady:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...