wtorek, 21 stycznia 2014

W czym parzyć herbatę. Część 3 szklanka


Czas na kolejne naczynie, nadające się do parzenia herbaty. Pewnie większość z was, nie brała nawet takiej zwykłej szklanki pod uwagę. Okazuje się jednak, że może to być bardzo interesujące  naczynie.

Co jest interesującego w szklance? Przede wszystkim to, że jest przeźroczysta. Mamy więc, zapewniony wspaniały spektakl z rozwijających się liści. Dodatkowo, jest coś o czym na pewno nie myśleliście - ze szklanki herbatę  można też
bezpośrednio pić - z fusami w środku.

Do niedawna jeszcze, nie wyobrażałam sobie, że można by, pić herbatę nie odcedzając wcześniej liści od naparu. Wystarczy przypilnować aby woda którą zaparzamy herbatę miała odpowiednio niską temperaturę - max 70 stopni C. Dodatkowo liście muszą być większych rozmiarów, tak aby nie wpadały nam podczas picia do ust.

Na dowód moich tez, przedstawiam wam, parzenie herbaty o olbrzymich liściach - Tai Ping Hou Kui.
Myślę, że nie potrzebuję dodatkowych argumentów.

Do przykrycia użyłam pokrywki ze szklanego gaiwana, ale można wykorzystać cokolwiek, np mały talerzyk.


Herbata parzona w taki sposób, jest w zasadzie od razu gotowa do picia.
Niska temperatura parzenia sprawia, że nie musimy czekać, aż napar ostygnie. Oczywiście, kiedy zostawiamy liście w naczyniu, musimy mieć świadomość, że mamy ograniczony czas na wypicie jej, tak aby napar nie zrobił się za mocny w smaku.

W Szanghaju mniej więcej 100 lat temu zaczęto używać szklanych naczyń, było to związane z mieszaniem się kultur zachodu ze wschodem. Do tej pory najczęściej pija się tam tak herbaty zielone.*

Może któraś z herbaciarni, zainspiruje się tym wpisem i zacznie w taki sposób serwować tą herbatę? To było by ciekawe.

*R.Tomczyk. Zapiski o herbacie. Warszawa 2009. Wydawnictwo Fu Kang.

3 komentarze:

  1. Jestem za ;) Zdarza mi się nie oddzielać liści od naparu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne i praktycznie połączenie, klasyczna szklanka, przykrywka gaiwan. A widok na prawdę przyjemny, wszystkie zmysły zadowolone. :) Fotki pierwsza klasa, czyli sprzęt dobrze się sprawuje. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oh jestem więcej niż zachwycona nową lampą :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...