wtorek, 18 lutego 2014

Sejak od Jukro. Obłędna zielona koreańska herbata.

Herbata: Sejak
Pochodzenie: Jiri Mountain, Korea
Zbiór: 25.Kwiecień 2013.
Producent: Jukro
Pogoda już powoli wiosenna, zachęca do spacerów, do wyjścia z domu. Mam niedaleko taki niesamowity dziki park, który aż się prosi o to, aby zaparzyć tam herbatę.




Zabrałam ze sobą herbatę wyjątkową - Sejak'a -  którą dostałam w prezencie od od Pana Cho Yun Seok'a - Tea Manager'a z Jukro. To zielona koreańska herbata, bardzo wysokiej jakości. Składa się z liści i pączka. Zbierana jest wczesną wiosną pomiędzy 20 a 25 kwietnia.
Jej smak jest nie do opisania. Niezwykle świeży, gładki, słodki i jednocześnie delikatnie warzywny.
Niestety, co z przykrością stwierdzam, jest nie porównywany z żadną dostępną na Polskim rynku. Tak jakby były to zupełnie inne herbaty. Jeśli chcemy napić się dobrego sejaka, to trzeba kupować u źródeł a najlepiej w samym Jukro.
To nie jest herbata na co dzień, to jest herbata od święta, która wymaga odpowiednich naczyń i odpowiedniego otoczenia. Co do samych parametrów jakie użyłam to herbaty było 2,5g na 100 ml shibridashi. Woda około 65°C i pierwsze parzenie 70 sekund.
Bez dalszych zbędnych słów zapraszam was na relacje zdjęciową z degustacji tej niesamowitej herbaty w równie niesamowitym parku. Parzona w shiboridashi autorstwa A.Bero, czarka nieznanego artysty.













Na koniec degustacji herbata wróciła do natury. Chciałabym jeszcze raz bardzo podziękować Robertowi - Sayamie. Gdyby nie Twoje zaangażowanie w propagowanie kultury herbacianej w Polsce nie miałabym możliwości napicia się tej herbaty.
Podsumowując zacytuje jej twórców "The TEA is happines".

8 komentarzy:

  1. Ta herbata jest naprawdę niesamowita. Co prawda piłem ją dość niskiej jakości, ale mimo to potrafiła mnie zachwycić swoim smakiem i kolorem. Poza tym wspaniałe zdjęcia. Niebawem pewnie również wybiorę się napić się gdzieś poza domem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie właśnie jak piłam ją poprzednio niższej jakości, zupełnie nie zachwyciła. Ciesze się, że zdjęcia się podobają. Poza domem są zawsze ciekawsze doznania ;)

      Usuń
  2. Piotr Urbański18 lutego, 2014

    Powiem jedno: fantastyczny wpis, zdjęcia i herbata. Warto tutaj zaglądać, można się nauczyć jak realizować swoje hobby ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wiem jak herbata, ale zdjęcia mogę sama ocenić... piękne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje, to wszystko dzięki pięknemu otoczeniu, wspaniałej ceramice i fenomenalnej herbacie :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...