sobota, 21 czerwca 2014

Bu Lang Shan 2007 Gushu Jin Zhuan

Herbata: Bu Lang Shan 2007 Gushu Jin Zhuan
Pochodzenie: Bulang Shan, Xishuangbanna, Yunnan, Chiny.
Rok produkcji: 2007
Sprzedawca: Orijin

To ostatnia już z trzech zamówionych przeze mnie herbat z Czeskiego sklepu Orijin. Tym razem herbata typu shu, czyli fermentowana, sprasowana w kształt cegiełki. Tego typu cegiełki mają nawet swoją chińską nazwę Xiao Zhuan Cha , czyli po prostu Mała Cegła Herbaciana.



Z tego co zdążyłam się zorientować, to z drzew herbacianych gushu (to bardzo stare drzewa) nie wyrabia się herbat typu shu. Jednak jak można wyczytać na stronie sprzedawcy, herbata ta produkowana jest w limitowanej jakości i traktowana jest raczej jako ciekawostka.


Ponieważ dysponowałam tylko jedną kostką, która ważyła 5g, postanowiłam zaparzyć sobie tą herbatę w stylu gong fu cha. Przy wodzie o około 90°C pierwsze parzenie przeprowadziłam około 40 sekundowe.
Napar wyszedł bardzo jasny i lekki w smaku, do tego miał w sobie odrobinę słodyczy, którą zawdzięczam zapewne obecnością złotych tipsów. Przy drugim naparze postanowiłam zwiększyć czas.


Wydłużenie czasu do 1,20 min zaowocowało dużo głębszym kolorem i wyraźniejszym smakiem. Jednak muszę przyznać, że nie znalazłam w tej herbacie nic, czego mogłabym się zaczepić i pozostawić na dłużej w swojej pamięci. 


Wyciągnęłam z tej herbaty, jeszcze kilka parzeń. Nie pamiętam dokładnie ile, ale smak utrzymywał się dość długo. Dużo bardziej urzekła mnie Bu Lang Shan 2013 Gushu Jin Qiu, miała ciekawszy smak mimo swojej młodości.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...