Co wtedy? Wtedy warto sięgnąć do zamrażarki po lód.
Bierzemy małe naczynie - najlepiej o pojemności ok 100 ml, może to być czajnik, gaiwan, houhin czy shiboridashi jak w tym przypadku.
Wsypujemy herbatę - ja używam do takiego parzenia, trochę więcej niż normalnie. (Dziś użyłam 4g herbaty Anxi bi luo chun.) Wrzucamy 2 kostki lodu zalewamy odrobiną wody i czekamy.
Pierwsze "parzenie" trwa około 5 minut. Efekt jest nie do opisania. Herbata jest aromatyczna, lekka, bardzo świeża w smaku i.... zimna!
W drugim parzeniu, wlewam odrobinę więcej wody i czekam też około 5 minut i trzecie podobnie.
Im dalej, tym oczywiście czas trzeba wydłużać.
Jakie herbaty nadają się do takiego parzenia?
Najlepsze są zielone japońskie: kabukicha, gyokuro, yamacha, sencha. Niedawno przekonałam się, że świetnie sprawdzają się również chińskie zielone.
W zasadzie większość herbat nieoksydowanych, bądź oksydowanych lekko powinna dać świetny rezultat parzona w taki sposób.
Jeśli mamy więcej czasu, np całą noc przed sobą, to możemy zrobić macerat. Wtedy taką samą ilość herbaty (około 5 gramów) zalewamy zimną wodą (ok 1L) i wstawiamy do lodówki.
Rano mamy obłędną w smaku naturalną Ice Tea!
Właśnie piję codziennie z bratem ;) Wspaniały smak. Raz pijemy czarną, a raz zieloną.
OdpowiedzUsuńCzarną zaparzasz lodem?
UsuńTak ;) Lato jest dobrym okresem dla herbacianych eksperymentów. Czarna musi się "parzyć" całą noc. Dodaję cytryny, miód i trochę soli, żeby uzupełnić elektrolity. Najlepiej wychodzi mi cold brew z herbatą "Hiszpańska mandarynka" :)
UsuńZ tego co słyszałem, a nawet miałem okazję ostatnio odczuć, Wrocław został jednym z najcieplejszych miast Polski, więc tego typu parzenie herbaty jest jak najbardziej wskazane :)
OdpowiedzUsuńOsobiście również zdarza mi się ostatnio przygotowywać w ten sposób herbatę. Ja używam w tym celu hohina. Smak naparu jest zupełnie inny niż gdy parzymy wrzątkiem. Zdecydowanie więcej w nim zieleni :)
oj, tak - jest gorąco...
UsuńBardzo ciekawe! Nie wiedziałam, że tak można :)
OdpowiedzUsuńPewnie, że można :) Daj znać jak spróbujesz
Usuń